Som Tam eller Papaya Pok Pok
Det konsumeras enorma mängder av den här rätten häruppe i Isaan.
Jag äter också ibland, men inte ofta och då väljer jag bort vissa ingredienser.
Som t ex den vidriga fisksåsen, samt en liten rå krabba som de piffar till rätten med ibland.
Här recept Som Tam:
http://www.templeofthai.com/recipes/pok-pok-papaya-salad
...och här kan läsa om fisksåsen:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fisks%C3%A5s
Jag kan sträcka mig till att äta Som Tam Thai, eller Som Tam Farang som det också kallas. Alltså utan den oätliga fisksåsen och likaså krabban. Smakar gott i min mun.
SvaraRaderaHej Jan. Angående den "vidriga fisksåsen" så läste jag någonstans att man för länge sedan tillverkade den genom att gräva en grop i sanden på en solig plats, och sen vräka ner massor av fisk som fick ligga och jäsa i solen. Efter några dagar tog man upp den resterande sörjan och silade fram såsen. Om det är sant eller inte vet jag inte.
SvaraRaderaKan informera er om att det finns en variant som inte stinkre
SvaraRaderaAnvänder den själv här i svedala och mina vänner har ALDRIG haft några synpunkter
Den finns i thai butiker här och köps av thai folk så kolla om det int finns i Rattanabury också då kan även du jan äta det hihi kram
Somxhai
Papaya Pok Pok skall stinka i annat fall är det ingen Papaya Pok Pok utan något fusk, för de som gillar rätten är det en arom att det stinker.
SvaraRaderaFisksörjan som användes görs genom att rå fisk med vatten salt och andra ingredienser sättes i ett förvaringskärl en lerkruka och med plast förslutes. Efter en månad skall fisken ha jäst eller ruttnat till en sörja som förtäres med Papaya Pok Pok.
Krabbor som användes är råa små krabbor som garanterat ger dålig lever med tiden.
Alla ingredienser som användes stötes i en stor mortel och Isaan folket har sin älskningsrätt .
Jag har aldrig prövat på den här rätten men av stanken anser jag den är lämplig för magtömning.