fredag 24 januari 2014


Hoppsan!
Står ni ut med oroligheterna så är det gynnsamt att åka hit nu - som synes.

14 kommentarer:

  1. Det gynnsamma läget kan bli kortvarigt.

    Det japanska holdingbolaget Nomura gjorde 21 januari en analys av trolig utveckling i Thailand. Japan har nära 1500 företag verksamma i Thailand och bör rimligen känna förhållandena väl.

    Det mest troliga är ett ingripande av arme´n i närtid i syfte att framtvinga en kompromiss. Det förutsätter, att Yingluck "frivilligt" lämnar sin post som premiärminister. Det är nödvändigt, att Yingluck till synes utan protester går med på att lämna scenen för att undvika väpnade protester. Det görs, antar jag, på klassiskt maner genom att ge ett erbjudande till Yingluck som är omöjligt att motstå.

    En interims-administration utarbetar sedan reformer till konstitutionen, och allmänt val utlyses sent i år.
    Konstitutionen måste naturligtvis då innehålla spärrar, så att en Thaksin-inspirerad regering omöjligt kan komma till makten. Det görs genom att liksom överhuset även en del av underhusets ledamöter utnämns av "Good People", alltså av en panel trogen aristokratin (The Ammart), sannolikt jurister.
    Eller också tilldelas Isaan och norra Thailand ett mycket begränsat antal stolar i Parlamentet. En man en röst är inte aktuellt med ett Isaan befolkat av Buffaloes för att använda Sutheps språkbruk.

    Då kommer thailändska valutan att stärkas en tid. Men på längre sikt underpresterar bahten mot USD.

    http://www.zenjournalist.org/wp-content/uploads/2014/01/nomura2014.pdf

    Olaus

    SvaraRadera
  2. Vi njuter av stunden.... :-)

    SvaraRadera
  3. Olaus, vad säger Mr. Nattawud och "The Redhz" om den lösningen ?
    Om jag inte missförstått dom röda så är en sån lösning oacceptabel.
    Jag tycker att det är dags att ta fram den väldigt stora "röda" dammsugaren och städa upp och dammsuga överallt så allt damm och smuts försvinner !

    SvaraRadera
  4. En fråga till Olaus, jag gillar dina dina analyser och jag undrar följande, PDRC och Demokraterna säger att regeringen, PTP är korrupta men jag har ännu ej lyckats läsa någonstans vad det är dom gjort ???

    SvaraRadera
  5. Matte,

    korruptionsdomstolen som kontrolleras av Ammart (makteliten) utreder flera påstådda brott som kan handla om korruption. Ett handlar om förre talmannen från Khon Kaen, Somsak Kiatsuranont, och 381 parlamentsledamöter ur Pheuthai som försökte undanröja systemet, att en panel av höga jurister utnämner halva överhuset. De tyckte, att hela överhuset borde väljas i allmänna val. I världen finns i dag 54 länder med två kamrar. Nästan samtliga väljs av folket.
    Om du googlar på NACC+Thailand+corruption kan du nog hitta fler exempel.

    Men man måste gå djupare för att förstå.

    Inom Theravada Buddismen, som 95 % av thailändarna i särskilt södra Thailand och Bangkok bekänner sig djupt till, indelas människor i "Bad" - resp "Good people". Man menar, att korrekta gärningar enligt levnadsreglerna i nuvarande liv bestämmer, om man i nästa liv blir en person i hög social ställning med framstående moralisk integritet. En sådan person är lämplig att leda landet som politiker.

    Däremot personer som kommer sig upp via valsedel och röstköp är i grunden och per automatik ondskefulla och korrupta människor värda endast förakt. I synnerhet om de framröstats av okunniga och fattiga halvanalfabeter.
    Det här tankesättet kan vara lite svårt för oss västerlänningar att ta till sig. Det rika engelska språket verkar inrangera fenomenet i det svårdefinierade begreppet "Thainess".

    Olaus

    SvaraRadera
  6. Hej Olaus. Med det tankesättet så låter det som att det är kört, jag menar religion (buddismen) i all ära men man får ju på nått sätt ändå leva i verkligheten, utbildat folk borde ju veta bättre än att tro på sånt.
    Jag vet att alla politiska partier i Thailand har alltid blivit granskade och i vissa fall upplösta.
    Det märkliga är att Demokraterna aldrig blivit granskade.
    Jag anser att Ammart måste väck, det är dags att utrota den verkliga korruptionen, som jag anser att dom med flera står för.
    Läste att dom nu tänker skjuta på valet ?
    Vad kommer dom röda att göra ?

    SvaraRadera
  7. Så här tror jag, det är ingen av herrarna i vare sig konstitutionsdomstolen, anti korruptions myndigheten, demokraterna eller pdrc som bryr sig om att blanda in religion i detta, dom kör ett planerat fulspel utan dess like, påstå att trt eller ptp har köpt sina röster faller ju på sin egen orimlighet då det är fullt möjligt att få bet. av ena sidan men sedan rösta på den andra.
    Vad dom gör är att dom försöker på "alla" sätt att stoppa ptp eller något annat framtida "rött" parti.
    Nu ska dom skjuta på valet för att demokraterna som verkar ha ändrat sig ska kunna registrera sig och vara med.
    Dom kommer att innan dess se till så att ett rött parti inte kan vinna.
    Dom "gula" har inte ett enda argument som håller.
    Vi får se hur lång tid det tar innan rödskjortorna börjar ta hand om saker själva ?

    SvaraRadera
  8. Medelklassen i Thailand, särskilt den i Bangkok, är uppskrämd av händelserna i samband med den Arabiska våren. Till exempel kom Mohamed Morsi till makten med hjälp av de fattiga som president i Egypten ett år 2012-2013. Han störtades av medelklassen med hjälp av officerskåren.

    Det som nu händer i Bangkok är, att medelklassen förenat sig med aristokratin för att förmå armén att störta Pheuthai-partiet. Man vill inte komma i kläm mellan eliten och risbönderna.
    Armechefen å sin sida är ovillig, eftersom han av Thaksin lovats befattningen som VD för Hovets markområden och fastigheter (Crown Property Bureau) efter sin pensionering i sept. I löftet ingår också, att hans lillebror som för närvarande är Chef 3. Armekåren i norr sätts i katapultstolen att bli näste armechef.

    Källa:
    http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/SEA-01-011013.html

    Men det är inte säkert, att historien fr[n Egypten upprepar sig. Bangkok Poll kom med en opinionsundersökning i går, där 79,6 % av de tillfrågade vill genomföra valet 2 feb.

    http://www.khaosod.co.th/en/view_newsonline.php?newsid=TVRNNU1EVTBOamMzT1E9PQ==&sectionid=TURFd01BPT0=

    Det blir intressant att se, om Yingluck skjuter upp valet en tid, så att Suthep tvingas harva runt på gatorna under värmeböljan i april. Jag tror, att makteliten underskattat Yingluck. Hon är mer robust och självständig, än man trott.

    Olaus

    SvaraRadera
  9. Det där lät konstigt ??? Jag tror att det är andra anl. till att Chan-ocha inte tar ut sina militärer, ett avtal med Thaksin ?
    Vad jag vet så är Thaksin och Chan-ocha inte speciellt kontanta.
    Vad har Thaksin för befogenheter att ge Chan-ocha ett jobb efter pension, likaså bestämma om vem som ska bli nässta Areme chef ? Skulle allt detta då ske genom Yingluck och PTP ?

    SvaraRadera
  10. Jag tror att anl. till att Chan-ocha inte tar ut sina trupper är av respekt för Ammart, dom enda det finns att använda militären på i dagsläget är ju PDRC och deras demonstranter, det skulle nog inte Ammart gilla nått vidare.
    Jag tror att om Chan-ocha vill bli fastighetsskötare så finns det nog andra än Thaksin som kan hjälpa honom med det.
    Har också svårt att se varför Suthep ska fortsätta att demonstrera om valet skjuts upp, då sker nog resterande vid skrivbordet.
    Vidare så tror jag inte att Yingluck går med på att skjuta upp ett val som hela norra och nord östra Thailand väntat på sedan hon utlyste nyval ?
    Lyssnade på Juthaporn (UDD Today) som varskodde Chalerm att han fick 1 vecka på sig att gripa Suthep, klarade han inte det så skulle "The Redhz" ordna det själva.
    Har också hört att om Ammart (CC) fäller Yingluck och PTP så är dom röda redo att dela på landet !
    Ingen dålig lösning tycker jag, då kan ju Ammart och Demokraterna ta den södra delen och börja odla sitt ris själva !




    SvaraRadera
  11. Matte,

    om du läser hänvisningen till Asia Times noga, besvaras dina frågor.

    Det är inget vanligt fastighetsskötarjobb Thaksin erbjudit armechefen Prayuth. Crown Property Bureau var 2005 värd 33 miljarder USD med en årlig vinst på 5 miljarder Baht. Markinnehavet i centrala Bangkok är 552 hektar. Byrån är Thailands största industrigrupp med 30 % av aktierna i Siam Cement och 25 % i Siam Commercial Bank. Ledningen huserar i Ladawan Palace. Byrån betalar ingen skatt.

    Suthep motsätter sig valet och även dess senareläggning. Om det senareläggs, har han lovat att fortsätta demonstrationerna.

    Olaus

    SvaraRadera
  12. Hej Olaus, nej jag förstog att det inte var ett vanligt fastighetsskötarjobb, men jag trodde att Chan-ocha kunde komma åt den positionen utan Thaksins hjålp ?
    Det ser ju onekligen ut som att valet kommer att skjutas upp.
    Men om jag förstått allt rätt så kräver Nattawud att ett ev. uppskjutet val kräver att Suthep tar med sig pattrasket från Bkk. och att Demokraterna ställer upp i det senarelagda valet.

    SvaraRadera
  13. I grunden är det de rika och besuttna som med hjälp av medelklassen försöker behålla den politiska makten och därigenom fortsatt kunna berika sig. Resten, ink religon är bortförklaringar. Ungefär som när Alliansen använde påstått missbruk av försäkringskassan för att få mandat. Dessa rika och de som haft politisk makt anser dessutom att de är BÄTTRE människor än risbönderna och att fattiga får skylla sig själva. Svin med andra ord.

    SvaraRadera
  14. Så sant Erling, svin. Men grunden till det vi ser handlar om vem som ska få sitta i en stol !

    SvaraRadera