Mjöl var det
Det var inte många som trodde det var mjöl i paketet jag fick från Korat och så här gissade ni:
17 kaviar
11 knäckebröd
10 ost
4 ansjovis
2 rågmjöl
Nu skall jag beställa en ugn som jag sett bild på i en affär här i stan och sedan skall det jäklar bli knäckebrödsbak i Nong Ka när jag släpps ut från Rehab..
Speciella brödkryddor har jag tidigare fått från Borlänge-Lars och ytterligare en laddning kommer inom kort från M@rie.
Har någon tips i detta ärende så välkommen med en kommentar.
Ring 0014624744800 och beställ recept eller gå in på" www.leksands.se"
SvaraRaderaStig, Orsa finnmark o BuriRam
Är det inte lämpligare du bakar riktigt rågbröd, knäckebröd finns i Thailand på Foodland i Pattaya hittar du knäckebröd och många andra butiker i Pattaya. På Friendship hittar du allt för att baka rågbröd.
SvaraRaderaTack jag vet, jag har bott i Pattaya i fyra år. Du har tydligen missat det, men jag bor ca 60 mil från Pattaya. Så några besök på Friendship blir det knappast som du förstår. :-)
RaderaVarför visas "Inga kommentarer", när det finns sådana?
SvaraRaderaHumöret på topp denna sena timme, då jag fått in 20.847:-. på spelade 168:- på V75.
Stig Orsa Finnmark o BuriRam
Grattis, men det första förstår jag inte?
RaderaVid 23-tiden när jag tryckte på "Inga kommentarer", så fanns det kommentarer, när datorn växlade! ! Nu är det som vanligt! Tack - ingen kommentar om att jag var onykter efter spelvinsten! Stig, Orsa Finnmark o BuriRam
SvaraRaderaGöran kom han i går ?
SvaraRaderaHoppsan, nu förstår jag inte alls - Göran?
RaderaDu kan säkert baka knäckebröd, men jag har aldrig hört talas om någon som gett sig på det av någon anledning. Knäckebröd som säljes i Thailand är dyrt anser jag, ett litet paket kostar mer än 200 Baht och är inte värt det. Vad många gett sig på är däremot att baka rågbröd, även i Sverige, det rågbröd som finns i Thailand är inte alls bra och gör man det själv blir kostnaden också låg. Vi bakade själv rågbröd i Jomtien och det blev mycket bra, vad som kan vara ett problem är att få tag i rågmjöl, som fordras vid knäckebrödsbakning också. De kryddor som behövs är inga problem vad gäller knäckebröd och rågbröd.
SvaraRaderaSverige har en mycket stark tradition att bröd finns vid måltiden och även som mellanmål.
I Norrland kunde inget annat sädesslag än korn odlas, som är ett mycket nyttigt sädesslag sannolikt det bästa med havren. Men problemet med kornet är att det finns mycket lite gluten som gör att det går inte att baka limpor och liknande därför det jäser inte upp.
Vad som därför gjordes var att man bakade tunnbröd och i det tidiga bondesamhället i Norrland hade varje gård en bagarstuga, där det fanns en mycket stor murad ugn med häll där tunnbrödet gräddades. De eldade i eldstaden och sedan var det hällen som hettades upp. Sedan var det oftast specialiserade tunnbrödsbagerskor som gick runt till gårdar och bakade tunnbröd för årsbehovet, att en man skulle baka, var otänkbart i det gamla bondesamhället.Tunnbrödet har också en mycket lång lagringstid.
Tunnbrödet åts oftast genom att det smulades sönder och åts med filmjölk eller vanlig komjölk, det kunde också förtäras med att det fanns mellanlägg exempelvis skivad mandelpotatis.
Alla bagarstugor har gjorts om oftast till någon sommartuga, men nästan alltid har bakugnen försvunnit med alla tillbehör som hörde till tunnbrödsbakningen.
Det finns någon hembygdsförening som försöker bevara traditionen med tunnbrödsbakning som den var en gång i tiden och var nödvändig också.
I norra Finland som också endast kunde odla korn bakade man den kända "Rieskan" som är gjord på kornmjöl och gräddas på glöd.
"Off topic" om lite norrländsk bondekultur.