onsdag 15 januari 2014

Nya landen
Det har varit febril aktivitet senaste veckan vid de nya landen norr om stan.
Nu har de fått till 60 nya bäddar för grönsaker och även sått, med tanke på att grönsakerna skall vara klara för försäljning till det kinesiska nyåret.
Den översta bilden tog jag när de på morgonen passerade mitt "sjukläger" och lämnade mat och en del godsaker.
De andra bilderna tog Pan däruppe vid nya "farmen". 






9 kommentarer:

  1. Vattenkanna och vattenslang?
    Det väntar nog lite jobb för dig Masen - så det blir lite effektiv bevattning här! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, får nog ta en titt på det där när jag blir OK. Fördelen är att det inte behövs många sprinkler, det är otroligt bra kapacitet på pumpen från egen brunn.

      Radera
  2. Gomorron, jag är nyfiken och undrar hur ni planerar att skydda era gröder ifrån klåfingriga personer.

    SvaraRadera
  3. Det kan vi inte Lasse. Men Gao en av killarna som jobbar här bor 25 meter från landen - alltid något.
    Vi har inte haft något problem hemma i byn och jag hoppas vi inte får det här heller.
    Folk kommer ibland när de behöver något till matlagningen, men de är ytterst angelägna att få betala.
    Jag tror inte att de vill riskera trubbel för småsummor det handlar om.
    De som bor i närområdet vet också vem som äger landen och grönsakerna och därmed tänker en gång till innan de kommer på tanken att göra ett oannonserat besök.

    SvaraRadera
  4. Jag anser att det är en bra ide att odla giftfritt, även thaiarna har blivit medvetna om risken att förtära giftbesprutade grönsaker, därför borde det vara lätt att sälja direkt till konsumenten. Jag anser plantagen behöver ett kylrum, därför om grönsaker förvaras i kylrum har de en viss lagringstid innan de sloknar och det behöver inte bli något svinn, som många har problem med.
    Det är bara hoppas att projektet lyckas, som skapar jobb för thaiare i området och att de har möjlighet att förtära giftfria grönsaker i området genom en sådan odling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kylrum vore säkert det optimala, men vad skulle det kosta att bygga?
      Här på landet använder man sig av stora kylboxar som "laddas" med is, vilket inte är någon större kostnad.
      Så gör även vi.

      Radera
  5. Allting beror på vilken volym som grönsaksodlingen bedrivs, är det i liten skala är det väl OK med de där lådorna som sättes is i. Men bedrivs det i lite större skala är ett, kylrum att föredra.
    Ett kylrum behöver inte vara å stort kanske 2x3 m med gång i mitten och hyllor på båda sidor, en sådan volym kostar inte mycket i energi att kyla ned till 10 grader, som är temperaturen för grönsaker.
    Ett kylrum kan man bygga själv vad som är viktigt att få det bra isolerat, sedan på insidan av dörren sätter man upp ett spaltdraperi, som gör att kylan inte går ut i större mängd när man går in.
    Fördelen med kylrum är att man kan hålla konstant temperatur som är 10 grader och det blir lättjobbat.
    Isen är inte gratis och besvärlig att handskas med.
    En norsk köksmästare vid Offshore resturang i Bangchang han köpte alla grönsaker från en som odlade giftfria grönsaker och hade kylrum, han sade att när han köpte från marknaden kunde han förvara grönsakerna i sin kyl endast i 3 dagar, men när han köpte från kylrummet grönsakerna, kunde de hålla i 10-14 dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den infon.
      Känner du till något om tekniken vid byggandet av ett kylrum. Fungerar det t ex att bygga med vanliga block som vi använder när vi bygger hus? Puts sedan på utsidan så allt blir tätt och ett tättslutande tak självfallet.
      Det börjat bli mycket nu så önskemålet är en lågprisvariant.
      Kylaggregat är dessa dyra?
      Frun börjar få riktigt bra snurr på affärerna så jag hoppas det kommer tillbaka några baht av de jag lagt ut på det här grönsaksprojektet.

      Radera
  6. Jag förelår du Googlar " Hur man bygger kylrum" där kan du få många ideer, men det går säkert att mura med block men det behövs extra isolering för att kvarhålla kylan, sedan finns siporexstenen som isolerar mycket bättre än betongsten. Betongstenen kostar ca 6 Bath och siporexstenen 26 Bath styck, som är större. Det finns också en siporexsten som är dubbelt så tjock och kostar ca 50 Bath styck. Jag skulle tro att med den tjocka stenen blir det ett bra kylrum, sedan är det lätt att bygga med siporex därför stenen limmas ihop.
    Om vi säger kylrummet är 2x3 m skulle den tjocka stenen gå på ca 10.000 Bath, golvet kan gjutas i betong och taket över kylrummet kan göras först med plywood, sedan med isolering i rulle med aluminium folie, med isolering mellan, som skulle kosta ca 1200 Bath för takisoleringen.
    Sedan gäller det att få upp ett ovantak och en bra dörr.

    SvaraRadera