fredag 18 april 2014

Apropå lösgodis...
Nu är jag glad att det är 10 år sedan jag åt sådant godis.


"Men samtidigt är det många som inte vet vad det är vi faktiskt stoppar i oss under påskhelgen. Om du ska bjuda en vegetarian på godis i påskhelgen ska du helst undvika Ahlgrens bilar och vingummin, eftersom de innehåller gelatin som är slaktavfall från döda djur.
Flera av godissorterna på Karamellkungens topplista innehåller inte bara slaktavfall. De så populära geléhallonen innehåller, förutom rester från slaktade grisar, även honlöss som krossats för att utvinna det röda färgämnet karmin, E120."/SvD Näringsliv

5 kommentarer:

  1. "eftersom de innehåller gelatin som är slaktavfall från döda djur".
    Det är då för väl att de inte innehåller slaktavfall från levande djur! :-)

    SvaraRadera
  2. Sedan kommer vi till vad är slaktavfall? Jag tror att en sådan diskussion skulle vara ganska meningslös med en thailändare som tar tillvara på och äter allt på ett djur, även tarmar och maginnehåll. Grishud friterar de och säljer som snackas som thailändarna äter ungefär vi äter potatischips. På restauranger kan du beställa in friterade grisöron, mycket av vad skulle kalla slaktavfall. I många delar av Sverige kokar vi ju grisfötter och serverar på julbordet med man i andra delar av landet äter man kalv- och fårhjärnor, vilket många säkert skulle klassa som slaktavfall. Så om något klassas som slaktavfall av vissa tycker jag är ganska ointressant, det intressanta är väl i så fall om det är hälsofarligt att äta detta 'slaktavfall' eller inte. Borde inte vara det om man tittar på vad thailändarna äter utan att bli sjuka av det.
    Tja, om man har krossat honlöss för färgämnet, är det giftigt? Kanske hälsosammare än kemiska färgämnen. Författaren borde nog göra en rest till Isaan, nördöstra Thailand, och se den uppsjö av insekter man kan köpa och äta som 'snacks', även insekter som lever i buffeldynga. Det finns folk från Bangkok (thailändare) som ryser när de ser den uppsjö av insekter som säljs på marknaderna här i Isaan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Råttorna som ligger här på marknaden till försäljning ser inte heller så där vansinnigt aptitliga ut.
      De säger att det risråttor som lever i risfälten, men hur vet man det?
      Jag är bergis att de besöker en soptunna ibland.

      Radera
  3. Stångkorv och isterband innehåller också slaktavfall från döda djur.
    Min dotterdotter är vegetarian för hon vill inte äta döda djur, så hon äter bara hamburgare, varmkorv, och döda kycklingar, även geléhallon och annat godis går ner.
    Jag tycker om njure från döda kalvar.
    Berra

    SvaraRadera
  4. Jag glömde julens delikatess fötter från döda grisar i gelé som är gjort på slaktavfall.
    Berra

    SvaraRadera