fredag 24 oktober 2014

Chulalongkorn Day 23 October 2014
Ni känner kanske till monarken som levde mellan 1853 och 1910 och anses vara den av thailändarna mest vördade kungen och sedd, tillsammans med sin far, som det moderna Thailand fader.
1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige och hamnade bland annat i Ragunda kommun i Jämtland.
Där det har byggts en paviljong till hans minne.

Kung Chulalongkorn

Kontor i Rattanaburi.

Paviljongen i Utanede, Jämtland.

9 kommentarer:

  1. King Chulalongkorn avskaffade slaveriet 1905. Då var runt 30 % av befolkningen slavar.

    En lokal politiker i Chonburi råkade i ett tal antyda, att friheten under kung Mongkuts tid som regent 1851-1868 inte var absolut, eftersom många var slavar. Han blev direkt polisanmäld av en konkurrende politiker för förtal av nuvarande kungens farfarsfar.

    Lèse majesté- lagen är skriven på ett sätt som fått de flesta att tro, att den syftar till att skydda nuvarande monark med drottning och tronföljare. Politikern blev så småningom trots detta dömd i högsta domstolen till 4 års fängelse som halverades efter fullt erkännande.

    Nu är proppen ur. Det senaste är polisanmälan mot en av Thailands lärdomsgiganter, historikern Sulak Sivaraksa, 81 år.
    Sulak framförde vid en föreläsning på Thammasat Universitet tvivel på att kung Naresuan verkligen utkämpat det berömda elefantslaget mot Burma. Han har tidigare åtalats 1991, 1995 och 2009 för majestätsförtal enligt Lèse majesté- lagen.
    Kung Naresuan regerade 1590-1605 Ayutthaya-staten, en tid med få bevarade historiska dokument.

    http://www.prachatai.com/english/node/4416

    Olaus

    SvaraRadera
  2. En mycket vacker paviljong. Men hur är det med besökare? Är paviljongen öppen året runt och finns det någon lönsamhet med den, eller är det donationer som gäller ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från min tid på lokaltidning däruppe vill jag minnas att de alltid brottats med olika problem.

      Radera
  3. Dom visade en dokumentär SV1 för något år sedan det var munk-affärsman från Pattaya bidrog med pengar sen var det lokal Svensk politiker var riktig eldsjäl för projektet.

    SvaraRadera
  4. Borlänge-Lars har hittat en film från paviljongen i Utanede.
    https://www.youtube.com/watch?v=aDI3bPLmIFY

    SvaraRadera
  5. Jag har hört ett rykte som säger att när kung Chlalongkorn hamnade i Ragunda, var det en prisessa som höll på att drunkna efter att ha fallit i vattnet, men genom ett snabbt och modigt ingripande av en sjöman på orten räddades prinsessan. Han skall ha dykt ned och fick upp prinsessan.
    Det kanske är orsaken att det fanns stort intresse från Thailand att satsa i paviljongen, om det ryktet är sant.

    SvaraRadera
  6. Göran. Jag har hört en helt annan variant av den historien.
    Det var en svensk sjöman från Sundsvall som räddade en prinsessa i Thailand från att drunkna, under kung Chulalongkorns tid eller innan. Thailändarna försökte inte rädda prinsessan eftersom vanligt folk inte var tillåtna att vidröra kungliga personer. Det kände inte den svenske sjömannen till utan hoppade i och räddade princessan. Enligt den historien blev Chulalongkorn intresserad av den plats sjömamnnen kom från, en person som vågade vidröra och rädda princessan.

    Intresset för bygget av paviljongen har inget med den händelsen att göra. Jag har till viss del varit inblandad i det projektet från början. Det hela drogs igång av en thailändsk brevbärare från Uppsala och syftet var att ha paviljongen klar till 100-årsjubileet av att kungen passerade den platsen där paviljongen står. Platsen var inte given från början eftersom både mark och bygglov krävdes. Det var många turer fram och tillbaka under projektets gång, och många konflikter. Paviljongen blev tyvärr inte klar förrän ett år (har jag för mig) efter 100-årsjubileet. När kungahuset i Thailand fick höra att någon försökte bygga något i kung Chulalongkorns namn så bad de ambassaden i Stockholm undersöka vem det var som ledde projektet. När de fick höra att det var en vanlig brevbärare så krävde kungahuset att brevbäraren blev utbytt som ledare projektet för en brevbärare har inte rang nog att led ett projekt Chulalongkorns namn, varvid hela projektet höll på att haverera. Efter många turer och problem så blev paviljong klar till slut.

    SvaraRadera
  7. Chulalongkorn åkte med sin egen lustyacht och hans familj 30 personer till Härnösand, därför han skulle studera skogsbruk i norr.
    Därifrån fortsatte de med ångaren Strömkarlen längs Ångermanälven till Sollefteå.
    Sedan gick färden till Bispgården och sedan med häst och vagn till Utanede och ångbåtsbryggan där.
    Ångbåten Liden backade ut från Edsets brygga gjorde sin alltid farliga och välberäknade vändning i det forsande vattnet och kungen med sällskap lämnade Ragunda kommun.
    Jag har hypotesen när ångbåten gör den här vändningen hamnar prinsessan i vattnet och en orädd beslutsam sjöman från ångaren Liden dyker i och räddar prinsessan.
    Vad tror du om den hypotesen, att det finns en prinsessa som blev räddad av en svensk sjöman anses som sann.
    Jag skulle tro att någon svensk sjöman skulle inte ha kommit i närheten och kontakt med någon från kungahuset i Siam om det inte var där i Utanede.

    SvaraRadera
  8. Lasse G Du hade helt rätt det var en svensk sjöman från Nyland i Härnösand som räddade prinsessan.
    Det var en cermoni vid Bangkoks hamn och hon ramlade i vattnet och svensken räddade henne.
    Kung Chulalongkon bestämde att han skulle besöka svenskens hemtrakter sannolikt genom hans räddningsaktion.
    En mycket intressant historia jag anser det besynnerligt att den inte finns med i informationen om paviljongen.
    Jag sökte på Google och fann den till slut.

    SvaraRadera