söndag 11 februari 2018


Durian - älska eller avsky
Jag undrar om man kan vara likgiltig inför den här frukten?
Jag tvekar inte en sekund när jag skriver att jag avskyr den.
En person skrev:
Smaken kan beskrivas som lukt av sopor och lök.
Och jag vet - många, väldigt många äter den med förtjusning.

4 kommentarer:

  1. Jag tillhör en av de som gillar den. Har en liten historia där den har huvudrollen:
    Sitter och kalasar på två hela frukter tillsammans med hela thai-släkten, ca. 15 personer. Tillbehör kall Singha beer. När plötsligt några kvinnor reagerar och försöker att stoppa pappan i familjen från att äta mer durian. Han blir rejält sur och går därifrån. Jag frågar vad problemet var.
    Jo, han drack öl samtidigt som han åt durian!
    Men, vad gör det?
    Jo, det är inte bra!
    Jasså, varför inte?
    Jo, man kan dö!
    Men, jag sitter ju också och äter durian och dricker öl. Är det inte farligt för mig också, undrar jag.
    Jo, det är det ju såklart!
    Jag: ?????!!!!
    Googlade därefter sambandet alkohol och durian. Det finns en skröna över hela Asien att man kan dö om man äter durian och dricker alkohol samtidigt. Ingen har brytt sig om att ta reda på hur det egentligen ligger till, men jag kan dementera skrönan. Jag har ätit durian och druckit öl på samma gång. Jag lever fortfarande!
    /Roger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du är ett levande bevis att man överlever.
      Tack för att du delar med dig, jag hade aldrig hört om Durian och alkoholen.

      Radera
    2. Hej Jan,

      Kolla enligt nedan vad "Allt om mat" skriver om Durianfrukten;

      Stinkande frukt kan vara dödlig
      Av Allt om Mat
      Kombinationen alkohol och durianfrukt är farlig, visar forskare.

      Asiatisk folktro säger att man kan dö av att konsumera alkohol tillsammans med den berömda "stinkfrukten" durian. Nu har forskare visat att det faktiskt finns fog för sägnen, enligt brittiska tidskriften New Scientist. Det är första gången som en frukt i kombination med alkohol har visat sig ha ett vetenskapligt samband med ogynsamma reaktioner i kroppen.

      John Maninang and Hiroshi Gemma vid japanska University of Tsukuba tror att effekterna beror på att fruktens höga svavelinehåll försämrar nedbrytningen av alkohol. Tester visade att durianextrakt hämmade nedbrytningsprocessen av gifter i kroppen med upp till 70 procent. Gemma påpekar att de som inte står ut med stanken som frukten ger ifrån sig nu har fått vatten på sin kvarn – den luktar bevisligen "fara".

      Durian växer i Sydostasien hela året och importeras till Sverige i små mängder då och då. Den är oval med tjockt, träigt skal med piggar, och fruktköttet är gult och krämigt.

      Frukten är näst intill omöjlig att förvara inomhus på grund av den påträngande lukten. Inte ens i de områden där lokalbefolkningen ser frukten som en läckerhet får den förekomma på hotell eller på bussar och liknande.
      Hälsningar från Ulf i Stocholm, småkallt på eftermiddagen, nån grad minus






      Radera
  2. Fråga frugan!
    /Roger

    SvaraRadera