söndag 20 juni 2010



Viktigt inköp från picup
Ni som varit häruppe i Isaan kan knappas ha undgått att komma i kontakt med nationalrätten Tam Lao.
Ni vet det finns två varianter av papayasalladen Som Tam. Den ätliga Tam Thai och den oätliga Tam Lao. Oätlig för mig alltså, isaanfolket älskar rätten och kan i princip äta den var dag.
Skillnaden är att Tam Lao innehåller krabba (undrar om den är rå t o m?) samt den viktiga vidriga, stinkande och motbjudande fisksåsen.
Den här produkten förvaras lång tid, månader och helst år, i hinkar för att få den rätta aromen och ni behöver inte ha speciellt livlig fantasi för att föreställa er doften.
Surströmming doftar/luktar i princip ingentig emot denna sås.
Men som sagt folket här älskar rätten och skapar tydligen ett behov. Jag har aldrig provat och kommer förmodligen aldrig att göra det?

3 kommentarer:

  1. Själv tycker jag bättre om Tam Lao. Smaka Jan, du kanske tycker om det? ;)

    SvaraRadera
  2. Min hustru älskar också den oätliga varianten av Som Tam. Tycker själv det är onödigt att förstöra mat med den thailändska surströmmingsåsen. Har provat och gillar inte. Men vanlig Som Tam gillar jag!

    SvaraRadera
  3. Det är råa krabbor..huh
    Min dam är helt galen i denna rätt, själv kan jag inte mer än tycka att det är kattmat.

    SvaraRadera