söndag 14 december 2014


Grillafton - något kylig
Ni svenskar gillar att grilla så fort det blir plusgrader på vårkanten och ni borde övergå till det här suveräna sättet.
Syns kanske aningen dåligt på bilden, men finns intresse kan jag komma med tydligare beskrivning.
Under finns en behållare med grillkol och över den själva "grillapparaten", den med handtag som ni ser.
I den finns ett "dike" runt hela apparaten och i det häller man buljong och i buljongen lägger man grönsaker av olika slag som puttrar där och blir varma.
Innanför diket är en upphöjning med små hål och där lägger man t ex rätt tunna skivor av fläskkött som skall grillas.
Kompletteras med såser av olika styrka beroende på tycke och smak.
Det här är mycket, mycket bättre än de vanliga grillarna ni kör med hemma - jag vet...
Det är också trevligt och socialt då alla deltar i grillandet och pillar med köttbitarna och grönsakerna under tiden.
I vanlig grillning lägger herrn (oftast) i huset på köttbitarna, medan de andra matgästerna sitter och väntar.

5 kommentarer:

  1. Samma utrustnig går att få tag här också i välsårterade thaibutiker.
    Hälsar Risnisse

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Jan. Alldeles förträffligt. Nästan samma som Fon Dye, med reservation för stavningen.
    Kul och trevligt.

    SvaraRadera
  3. Mössa känns som en överdrift ;-) Hur kallt har ni det?
    BBQ på bordet är mycket trevligare än grillen, håller med. Har varit på BBQ restauranger i Taiwan, där de har nedsänkta grillar i bordet, mycket trevligt. Man beställer in det man vill grilla, och sitter ofta länge och har det bra. Det finns ett ställe i Pattaya på våning 5 i Central Festival, där man kan uppleva samma sak. Inte så billigt, men ska det firas så kan man kanske kosta på sig det någon gång.

    SvaraRadera
  4. Jag har letat efter en sån, var kan jag hitta en? Finns det något namn på svenska?

    SvaraRadera
  5. Det har sagts mig, att det handlar om en koreansk tradition.
    Här fler bilder.

    https://www.google.co.th/search?q=korean+grill&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=InKNVO_lDcfJuATGu4KgBw&ved=0CCIQsAQ&biw=1600&bih=775

    Olaus

    SvaraRadera