onsdag 22 oktober 2014

För övrigt
...läser jag att Försvarsmakten gripit journalister som fotograferade vid örlogshamnen i Berga.
Finns ett ord som passar in att kommentera den händelsen: KORKAT!

...märker jag att jag tappar intresset att följa tidningarnas livesändningar från skärgården. Första dagarna satt jag som klistrad (överdrift) vid datorn, men nu upplever jag det som repetitioner mest hela tiden. Och det är klart, vad skall de göra när inget händer? Jag har aldrig trott att de skall lyckas "fånga" något i den här operationen och jag blir säkrare för varje dag.

...är det ganska märkligt. Helikoptrarna de tidigare hade i försvaret var tydligen användbara vid spaning efter "undervattensverksamhet". Vad var det för snille som beslutade att sälja dessa innan nya kunde levereras? Är det sådana förmågor som är satta att försvara oss (er) så har man anledning att bli en smula konfunderad.
Det uddlösa s k svenska försvaret svalpar omkring i skärgården och försöker hitta något som kanske inte finns. 
Det tuffaste vi kan erbjuda är när ÖB håller presskonferens och säger att det är för djävligt att någon främmande (kanske) besöker svenska vatten.
Någon förvånad att de driver med oss i delar av övriga världen?

2 kommentarer:

  1. Svenska försvaret är idag ett enda stort skämt. Händer det något så får man kalla in hemvärnsgubbarna.Alliansen rensade ut allt som man i vanliga fall kallar "försvar"

    SvaraRadera
  2. Försvarets verksamhet är komplex. Finns det minsta risk, går det åt helvete. Det är något politiska broilers inte förstår.

    Det förra tunga helikoptersystemet var helikopter 4 som infördes med början på 1960-talet. Dessa luftfarkoster föll en efter en för åldersstrecket. De sista såldes 2008-2009. Två helikoptrar är fortfarande i tjänst efter 50 år inom civilt skogsbruk i Nordamerika.

    1985 startade ett politiskt projekt i Europa att bygga upp en helikopterindustri i samarbete mellan fem länder. Sverige anslöt sig.
    Kontrakt skrevs 2001 om slutleverans av 18 st helikoptrar till år 2009.
    Det sprack på grund av industrins kapacitetsproblem. Sverige envisades som enda land med att kräva takhöjd på 180 cm i kabinen av arbetsmiljöskäl och hamnade i en oprioriterad grupp.

    12 länder har beställt 417 helikoptrar. Tyskland därav 122 st.
    Nu räknas det nya systemet vara markoperativt insatsberett 2016, sjöoperativt 2020.

    Men det finns hopp. Den nye försvarsministern, masen Peter Hultqvist, är ingen tomhylsa märker man snabbt. Den nye ordföranden i försvarsutskottet, Allan Widman, är relativt kunnig på sitt område.
    Ministerns statssekr, Jan Salestrand, är militär och väl insatt men har rykte om sig att misstro marinen.

    Får de tillräckliga ekonomiska resurser, finns möjligheter att försvaret inte eroderas ytterligare.
    Men signalerna från vice statsministern hittills, är att försvaret får ta erforderliga resurser "inom ram".

    Olaus

    SvaraRadera