måndag 28 juli 2014


På reparation eller utbyte
Har jag berättat att nya ugnen är återlämnad till affären.
Frontluckan är aningen vind och sluter inte tätt uppe i högra hörnet.
Enligt frun skulle det vara meningslöst att få detta fixat på garantin, de hävdar i stort sett alltid att man själv åsamkat skadorna.
Men hon borde efter alla år lärt känna envisa masjäveln.

3 kommentarer:

  1. Stå på dig Jan, på dem bara!!

    I helgen som var visade jag några Thai vad en sur och envis jämtlänning är. Vad jag i stort sett gjorde var att idiotförklara dem, fast på ett någorlunda fint sätt (ur en farangs synvinklel).
    Innan jag åkte till Sverige på semester började vi bygga en tvättstuga. Då upptäckte jag att vattenpumpen till huset gick direkt på elen från gatan (här har de dessutom inga huvudsäkringar vid mätaren/anslutningen) så vattenpumpen gick på ström direkt från elnätet utan vare sig säkringar eller brytare. Hade det blivit något fel på elen hade man ju kunnat bli grillad till en kolhög. Jag gav dem klara och tydliga instruktioner på hur elen skulle dras, med säkringar, jordning och jordfelsbrytare eftersom en tvättstuga är ett våtutrymme, innan jag åkte till Sverige. När jag kom tillbaka så hade de monterat en jordfelbrytare till vattenvärmaren till duschen (i tvättstugan) men allt annat gick fortfarande på ström direkt från gatan utan vare sig säkringar eller jordning! Jag tog ett samtal med de som varit ansvariga för installationen och förklarade att man borde kunna få en vältränad apa att göra ett bättre jobb. Samt, att den som gjorde elarbetet inte var välkommen till mitt hus längre eftersom han medvetet utsatta mig och familjen för direkt livsfara, trots mina klara instruktioner.
    Så nu har jag i stort sett gjort om elinstallationen, säkringsgrupp med huvudbrytare inhandlad, jordfelsbrytare installerade (2 st) samt jordat alla eluttag för både tvättstugan och vattenpumpen. Nu kan man duscha och sova lugnt igen.
    Inte undra på att inte ens thailändarna litar på elinstallationerna här. Här drar de ur alla kontaker ur uttagen så fort de inte används. Jag har tyckt att de varit lite nojiga men vad jag har upptäckt vid bygget av tvättstugan börjar jag förstå dem.
    Fast det här är inget unikt i Isaan, det verkar inte gå att få riktiga jobb utförda här på landsbygden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan var en jäkla påfrestning ibland.

      Radera
  2. Ja, inte sjutton ska man acceptera att ugnen är trasig efter så kort tid. På dem bara!

    SvaraRadera